Geschiedenis

In 2019 is Novish opgericht door Katja Busser, Maiko van der Meer en Paul den Dulk. Samen hebben zij 75 jaar ervaring in de levensmiddelenindustrie en hebben met hun kennis grote stappen kunnen maken in de internationale markt. In januari 2020 lanceerde Novish plantaardige visvervangers op de beurs van Horecava en is daarmee het eerste vegan visbedrijf van Europa. Novish richt zich volledig op plantaardige visvervangers die 100% sojavrij zijn, een goede smaak en textuur hebben, overbevissing en bijvangst bestrijden en een balans creëren in het dagelijks voedingspatroon.

BALANCED FOOD FOR THE GREATER GOOD

De juiste balans

Met de 100% plantaardige visvervangers van Novish kun je een balans in je dagelijkse voedingspatroon creëren, waarmee je tegelijkertijd helpt om de balans in de oceaan te herstellen. Wij weten dat het niet voor iedereen realistisch is om over te stappen op een volledig plantaardig dieet. Volgens ons is dat ook niet nodig, want er kan ook een balans gevonden worden in het eten van normale vis én Novish. Het verminderen van de visconsumptie zorgt namelijk voor een gebalanceerd voedingspatroon dat tegelijkertijd ook bedraagt aan het herstellen van de oceaan. Wij willen je daarom meegeven; blijf vooral af en toe een visje eten, maar probeer ook de juiste balans te vinden door regelmatig te kiezen voor Novish. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de natuur.

Waar wij voor staan

Wij willen graag de balans in de natuur herstellen. Dit doen we door de meest smaakvolle plantaardige vis op een duurzame manier te produceren, om zo bij te dragen aan het verminderen van overbevissing, bijvangst, de praktijken rondom kweekvis en natuurlijk van de algehele schade die wordt aangericht aan het milieu. Bij ons staan de volgende kernwaarden centraal:

  • Duurzaam
  • Balans
  • Smaak en textuur
  • Bestrijden van overbevissing en bijvangst

Op het gebied van duurzaamheid hebben wij nog veel ambities. Onze visvervangers zijn 100% plantaardig en dragen bij aan het herstellen van de balans in de oceaan. Er is namelijk op dit moment sprake van overbevissing, waardoor er steeds meer zeeleven met uitsterven bedreigd wordt en wat automatisch impact heeft op al het leven op aarde. Door onze visvervangers hopen we de vispopulatie in stand te kunnen houden. Wij begonnen in eerste instantie met sojavrije producten, omdat soja veel vragen doet oproepen op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld doordat er veel sprake is van ontbossing. Ook denken wij dat er nog meer vraag naar soja komt in de toekomst, waardoor wij denken dat de mate van duurzaamheid niet gegarandeerd kan worden. Daarnaast zijn wij ons ervan bewust dat het zeeleven in de oceaan niet alleen bedreigd wordt door de visserij, maar ook door de plasticsoep in de oceaan. Wij willen onze verpakkingen dan ook 100% recyclebaar maken en willen ervoor zorgen dat onze verpakkingen uit 100% recycled materiaal bestaan. Wij zijn hier hard mee bezig, maar kunnen dit niet op korte termijn realiseren.
Onze ambitie is om in 2030 verpakkingen te hebben die 100% duurzaam zijn.

 

Ons team

Maiko van der Meer

CEO 

katja busser
Katja Busser

CEO 

paul den dulk
Paul den Dulk

CEO